Lättmetallfälgar - Bilvård och rekond - Ring 090-18 02 51


 Fälgarna är mycket utsatta för olika slags föroreningar. Lättmetallfälgar är särskilt utsatta, speciellt de främre.
Det är bland annat vägsmuts, olja, tjära och bromsdamm som vållar problem. Bromsdamm är en blandning av bromsbelägg och metall. Framfälgarna är särskilt utsatta, beroende på den öppna skivbromskonstruktionen. Bakfälgarna är inte lika utsatta. De har ofta trumbromsar, som har en mer sluten konstruktion. Bromsdammet kan vara mycket varmt och bränna sig fast i ytan på fälgar, dörrsidor och dörrarnas nederkant. Om fälgarna ska hålla sig snygga, måste man löpande rengöra och skyddsbehandla dem.

Sonax har utvecklat ett speciellt, syrafritt fälgrengöringsmedel, Xtreme Fälgrengöring, som är effektivt till både lättmetall- och stålfälgar. Produkten angriper inte metall eller lack och är lätt att använda. Spreja Fälgrengöring på samtliga fälgar och låt verka några minuter. Gå gärna över varje fälg noga med SONAX Fälgborste eller svamp före avspolning. SONAX Fälgborste ( artikel 415741 ) är mycket effektiv för att komma åt i alla skrymslen på till exempel ekerfälgar.

Det är, som nämnts, viktigt att Xtreme Fälgrengöring får verka tills skummet skiftar färg och blir lilaaktigt Det passar tidsmässigt bra att spreja produkten på alla fyra fälgarna och gå över varje fälg med borste eller svamp, innan man till sist spolar rent med vatten eller kör genom en automattvätt. Fälgarna måste ha kallnat innan Fälgrengöring sprejas på. I annat fall torkar medlet in, vilket försämrar effekten. Det är därför inte heller lämpligt att arbeta i direkt solsken.

Om man gör fälgarna rena i samband med varje biltvätt, kan man hålla smutsen borta från gång till gång. Om man underlåter att använda Fälgrengöring gror smutsen in och skadar lackytan, så att ytan blir ännu mer mottaglig.

På de flesta nya bilar är fälgarna lackade med färgad lack eller klarlack, oavsett om de är av stål eller av lättmetall. Det kan dock förekomma polerade fälgar, som inte är lackade. Det är viktigt att ta reda på vad fälgarna är gjorda av och om de är ytbehandlade eller inte. Fråga bilhandlaren, eller fälgleverantören, om fälgarna är speciella.

Även fälgarna mår bra av behandling med till exempel SONAX Flytande Hårdvax två till fyra gånger per år eller oftare, På så vis håller fälgarna sig rena längre och blir mycket mer lättvättade.